Stämfiler för Credo samt till psalmerna med stämmor

Info om stämfilerna för Credo och psalmerna med stämmor 
(länken till ljudfilerna finns längst ner på denna sida)

Hoppas ni under den kommande vintern har nytta och glädje av dessa ljudfiler! 

Hälsar Nina och Markus som sjöng och Mauriz som bandade in. 

Credo-satsen bandade vi in för att ge er en ljudbild av den satsen. De övriga mässatserna finns ju redan på hemsidan i den form som sjöngs in av stiftets kantorer år 2019.  

För psalmerna finns stämfiler för S, A, T, B, KFA, samt en där alla stämmor sjunger tillsammans. Därtill finns en fil med bara orgelkompet.  

Psalmstämmorna är för den första versen enbart. Om ni vill öva de övriga verserna så fungerar det bra att sjunga dem till orgelkompets fil.  

KFA har ju oftast melodin i notens övre stämma dvs samma som sopranstämman, därför är den insjungna KFA-stämman den lägre stämman. Undantagen nämns här under. 

Psalm 359 (vk 268): Observera i Bourgeois´ sats altens text i den nästsista takten. Orden ”ber dig” sjungs på varsin åttondedelsnot. Alla andra stämmor sjunger alltså ordet ”ber” tidigare än alten. 

Psalm 147: I den nästsista takten är herrarnas text ändrad. Ordet ”och” kommer en ton tidigare än i noten, och sjungs på två toner med båge emellan. I tenoren ordet ”och” alltså på både fjärdedels c och halvnots d. I basen ordet ”och” både på fjärdedels f och halvnots b. Vi går igenom detta på kretsövningarna. 

Psalm 459 (vk 448): I denna sjöng Markus in både en bas 1 och en bas 2. Idén är alltså att höga basar kan, om man så vill, oktavera basstämman uppåt på de lägsta ställena. Detta är alltså helt valbart, men kan passa för bassångare som tycker att rösten inte hörs på de lägsta ställena. Vi går igenom detta på kretsövningarna. I denna psalm sjöng vi in stämmor till vers 2, eftersom vers 1 är unison där alla sjunger melodin. 

Psalm 567: Även här sjöng Markus in en bas 1 och en bas 2. 

Psalm 358 (vk 398): Observera att bägge KFA-stämmorna här är identiska sinsemellan, dvs melodin. Vi bandade ändå in en KFA-ljudfil också så att ni hör melodin i både dam – och herroktaven samtidigt. Obs! Melodin i blandade körerna finns i altstämman! 

Psalm 216 (vk 222a): Även till denna sjöng Markus in både en bas 1 och en bas 2. Nästsista radens första ord ”och” sjunger han med tenorstämman tonerna d,e,f för att sedan från halva takten på ordet ”sin” gå in i basstämman en oktav upp. Vi går igenom detta på kretsövningarna. 

Psalm 217 (vk 227): Observera att stämmor sjungs i denna psalm enbart i vers 1.  

Länken till ljudfilerna: https://drive.google.com/drive/folders/1B4QNHYfoTi9AJ0hmn5fUszMwOJxJWXJw?usp=sharing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s